top of page

Sürdürülebilirlik Raporu ve Önceliklendirme Analizi

Sürdürülebilirlik raporu yazarken önceliklendirme analizi (materiality assessment) kavramı gerçekten karmaşık görünebilir, ancak belirli bir kuruluş ve paydaşları için en alakalı çevre, sosyal ve yönetişim (ESG) sorunlarını belirlemek için yapılandırılmış bir yaklaşımdır.








🔦 En değerli mücevherleri bulmak için bir çakıl taş yığını içinden eleme gibi düşünebilirsiniz.

Önemlilik değerlendirmesi, şirketi etkileyen unsurların rapora dahil edilecek kadar önemli hale geldiği eşiği temsil eder. Şirketler, en kritik ESG sorunlarını anlayarak çabalarına öncelik verebilir, riskleri azaltabilir ve paydaşları için uzun vadeli değer yaratabilir. Aşağıda sizler için 5 adımda önemlilik değerlendirmesi aşamalarını özetledik.


  1. Kilit paydaşları iç ve dış paydaşlar olarak belirle 

  2. Önemli olabilecek konular için liste yap, bunun için mega trendlerden, sektör analizlerinden, uluslarası standart ve rehberlerden faydalan

  3. Listeyi anket, çalıştay vb yollarla iç ve dış paydaşlara sun ve geri dönüş al

  4. Sonuçları değerlendir ve hem paydaşların hem de şirketin uzun vadeli değer yaratmak amacıyla en alakalı konularını önceliklendirme matrisine yansıt. 



📮 Önceliklendirme analizi konusu hakkında daha detaylı bilgi için 7-8 Şubat tarihinde yapacak olduğumuz ''Sürdürülebilirlik Raporlaması'' eğitimine yerinizi ayırtabilirsiniz!


1 görüntüleme0 yorum
bottom of page