top of page

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) ve bu standartların uygulama kapsamına İlişkin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun kurul kararı 32414 sayılı ve 29.12.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanmıştır. Bu yazımızda TSRS ile ilgili detaylara yer vereceğiz.



Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Nedir?

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan ve şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarını değerlendirmeleri için kullanılacak standartlardır.


Kimler için zorunludur?

Kurum tarafından belirlenen Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına raporlamalarında uymakla mükellef olanlar ilgili kararda ayrıntılı olarak belirlenmiştir ve ilgili kurum, kuruluş ve işletmeler sayılmıştır.

Buna göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde olanlar dışındaki tüm bankalar herhangi bir eşik değere bakılmaksızın ilgili standartlara uymakla mükellef olarak kabul edilmiştir.

Bankalar dışındaki işletmeler bakımından ise üç finansal değer belirlenmiştir. Bu kriterler:


  • Aktif toplamı 500 milyon TL,

  • Yıllık net satış hasılatı 1 milyar TL,

  • Çalışan sayısı 250 kişi


olarak belirtilmiş olup bu ölçütlerden en az ikisini art arda iki raporlama dönemi aşan ve karar kapsamına alınmış olan işletmeler, ilgili standartlar ışığında raporlama yapmakla mükellef olacaktır.


Ne zaman yürürlüğe girecek?

01.01.2024 tarihinde veya sonrasında başlayan yıllık raporlama dönemleri için bu standartların uygulanacağı -geçiş muafiyetine ilişkin hükümlerle birlikte- düzenlenmiştir.


Geçiş muafiyetleri var mı?

İlk raporlama döneminde karşılaştırılmalı bilgilerin sunulması ve ilk iki yıllık raporlama dönemlerinde kapsam 3 sera gazı emisyonlarının açıklaması zorunlu tutulmamıştır. Bundan başka işletmeler, TSRS’leri uyguladıkları ilk yıllık raporlama dönemine ilişkin sürdürülebilirlik raporlarını ilgili döneme ilişkin finansal raporlarını yayınladıktan sonra raporlayabilecektir.


Karbon Ayak İzi Raporlaması Kapsamı Ne Olacak?

Raporlamanın ilk iki yılı Kapsam 3 emisyonlarının raporlaması zorunlu olacaktır.

2 görüntüleme0 yorum
bottom of page